İcra Hukuku

 İcra Hukuku

İcra Hukuku

İnsanlar bir arada yaşamaya başladıktan ve yerleşik düzene geçtikten sonra, bir takım işlerinin yapılabilmesi için birbirlerinden karşılıklı olarak çeşitli borçlar almaya başlamışlardır. İlk zamanlarda borç verme kurallarını kendileri belirlemekte ve kendi rızaları ile yerine getirmekteydiler. Ancak toplumlar kalabalıklaştıkça ve şartlar değişmeye başladıkça, insanlar aldıkları borçları geri ödeyememeye veya ödememeye başladılar.
Alacaklı taraf ise kendi yöntemleri ile alacağını almaya çalışıyordu. Devlet kavramları ortaya çıktıktan sonra, çeşitli alanlarda düzenlemeler yapıldı ve bu düzenlemelere hukuk adı verildi. Borçların alacaklı tarafından devletin belirlediği kurallara göre ve devlet organları yardımıyla almasına ise günümüzde icra hukuku denilmektedir.

İcra Takibi
Bir alacaklı borçlusundan alacığını tahsil edemediğinde, alacağını devlet organları gücü ile tahsil edebilmek için İcra Müdürlüğü aracılığı ile başlatmış olduğu işlemlere icra takibi denilmektedir. İcra işlemleri ilamlı ve ilamsız olarak yapılmaktadır. İlamlı icra takipleri mahkeme kararına göre yapılan takiptir. İlamsız icra takibi ise mahkeme kararı olmadan para ve teminat tahsili için yapılan icradır. Ya da kiralanmış olan bir taşınmazın boşaltılması işlemleri ilamsız icra takibi ile yapılmaktadır. Hukuk büromuzda tüm hukuk alanlarında sizlere yardımcı olmaktayız.

İlamsız İcra
Hukuk alanında genel haciz yoluyla takip olarak da bilinen ilamsız icra işlemlerinde, borçlusuna ait çek, senet, poliçe gibi evrakları bulunduran alacaklı mahkeme kararı olmadan alacağını tahsil edebilmek için İcra Müdürlüklerine müracaat eder ve haciz işlemlerini başlatabilir. İcra takibi için alacağınızı ispatlayacak çeşitli belgeleri bulundurmanız ve sunmanız işlemlerinizi kolaylaştıracaktır. Sizlere her türlü hukuki alanlarda yardımcı olmakta ve sizler adına işlemlerinizi takip etmekteyiz.

Haciz İşlemlerine İtiraz
Haciz yoluyla yapılacak alacak tahsilatları için önce borçlu tarafa ödeme emri gönderilir. Eğer borçlu olarak belirtilen kişi kendisinin borçlu olmadığını düşünürse, gelen ödeme emri için 7 gün içerisinde itirazda bulunur ve icra takibini durdurmaya çalışır. 7 gün içerisinde itiraz edilmez ise kabul edilmiş sayılır ve icra işlemleri başlatılır. İcra takibine itirazlar, ilgili icra dairesine veya nöbetçi icra dairesine yapılabilir.

Hizmetlerimiz
Hukuk hizmetlerimizde sizlere, aile hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku, idare hukuku, eşya hukuku, icra hukuku ve miras hukuku olanlarında profesyonel hizmetler vermekteyiz. Tahsil edemediğiniz alacaklarınız için icra takibi başlatmakta ve en kısa sürede sonuçlanmasını sağlamaktayız. Sizler adına yapılan icra takiplerinde de sizler adına itiraz başvurularında bulunarak hakkınızı korumaya çalışıyoruz. Güçlü kadromuz ile adaletli bir yaşam için mücadele veriyoruz.


İflas Ertelemeye Alternatif Olarak Konkordato

İcra ve iflas hukuku, 31 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 4'üncü maddesi, sermaye işletmelerinin iflas davası açmasını ve temerrüt erteleme mahkeme kararlarını yasakladı. Bu engellemenin bir sonucu olarak, mali durumu kötüleşen borçlular için alternatif bir seçenek olan konkordato yeniden uygulanmaya başlanmıştır.

İcra ve İflas Hukuku (EK) m. 285-309'a göre bir uygulamadır. Bu kanun alacaklıları ve borçluları korur ve mali açıdan zor durumda olan kişilere yardımcı olmayı amaçlar. Borçlu, alacaklılarının tamamını İcra ve iflas hukuku hükümlerine göre ödediği sürece borcu sona erer. Borçlarını yeniden yapılandırmak için borçlular ve alacaklılar konkordato adı verilen yasal bir anlaşmaya girerler.

İcra ve iflas hukuku, imza sahibi olmayanlar da dahil olmak üzere tüm alacaklıları bağlayan ve konkordatoyu bir bütün olarak kabul etmeyen sözleşmelerdir. Konkordato kabul edilebilmesi için alacaklılar ve alacaklılar açısından iki ayrı çoğunluğun olması gerekir. Konkordato yapılabilmesi için alacaklıların yarısının muvafakat vermesi, ancak alacaklarının toplamının da alacaklarının üçte ikisini aşması gerekir. 

Konkordato Çeşitleri

EBL, üç resmi (adli) konkordato türünü tanır: adi konkordato, iflas sonrası konkordato  ve malvarlığından vazgeçme yoluyla konkordato. Standart veya adi konkordatodan indirilebilir konkordato veya vade konkordatosu oluşturulabilir. Alacaklılar, üzerinde anlaşmaya varılan borcun yüzdesinin ödenmesi karşılığında Tenzilat konkordato haklarının bir kısmından feragat etmeyi kabul ederler. Vade konkordatosu, önceden belirlenmiş sayıda yükümlülüğün maliyetinin ertelenmesine veya ertelenmesine izin verir. Kesinti ve vade konkordatoları da birleştirilebilir.

Resmi konkordato olmadan, borçlular ve alacaklılar yükümlülüklerini yeniden yapılandırmak için birlikte çalışabilirler. Bu durumda devletin resmi kurumları tarafların anlaşmasına dahil değildir. Bazen benzersiz veya sıra dışı bir konkordato olarak da bilinen bu konkordato, sorumluluklar kanununa tabidir.

Adi Konkordato

Bu Konkordatoyu kullanan borçlular, daha önce açılmış iflas dilekçeleri hakkında bilgi alabilirler. Konkordato teklifini borçlu veya alacaklı yapabilir. Bu düzenleme, iflas etmiş borçluların iflastan kaçınmasını sağlar. Sonuç olarak, normal konkordato, iflas önleme konkordatosu olarak da bilinir.

Konkordato teklifleri ve gerekçeli dilekçeler, konkordato talebinde bulunan borçlu veya borçlu adına iflas davası açabilecek alacaklılardan herhangi biri tarafından icra mahkemesine yapılır. Başka bir koşul sağlanmazsa, icra mahkemesi borçlu ile üç aya kadar görüşmek üzere bir konkordato komiseri atar. Alacaklılar, konkordatoyu onaylamak veya reddetmek için atanan komiserler tarafından toplantıya çağrılır.

Alacaklılar uygun görürse konkordato anlaşması onaylanmak üzere ticaret mahkemesine götürülür. Ticaret mahkemesi, kapsamlı bir incelemeden sonra Konkordato'yu onaylar veya reddeder. Ticaret mahkemesi muvafakat ederse, borçlu konkordatoyu ödeyebilir ve Konkordato'nun vazgeçtiği yükümlülüğün unsurunu ortadan kaldırabilir. 

Alacaklılar etkilenmemişse ve makul bir başarı şansı varsa, konkordatoya borçlarından kısa bir süre için izin verilebilir. Borçlunun Konkordatoyu kabul edebilmesi için birkaç şartın tamamlanması gerekir. Teyitlere göre, kayıtlı alacaklıların yarısından fazlası ve alacakların üçte ikisinden fazlası Konkordato'yu onaylayarak dava masraf ve ücretlerini sunmuştur. 

Konkordato hukuku bir kez kabul edilse bile, ya onu destekleyen borçlunun art niyetleri varsa? Sonuç olarak, alacaklılar bu senaryoda Konkordatoyu geçersiz kılmaya çalışabilirler. Alacaklı istediği zaman Konkordatoyu feshedebilir. 

Konkordato, imtiyazsız alacaklıları bağlar. Sorumluluğunu taahhüt edenler, aynı maldan kamu alacakları ve Konkordato'da belirtilen diğer koruma altındaki alacaklılar imzadan hariç tutulur. Sadece Konkordato hükümlerini taahhüt eden alacaklılar, müteselsil borçlu veya kefil ile görüşebilir. Konkordato yürürlükteyken borçluya karşı tüm işlemler durdurulmalıdır.  

Ancak, taahhüt nakde çevrildikten sonra başka bir saklama veya işleme izin verilmez. İhtiyati haciz kararları, yasal sınırlamalara veya takip davasıyla sona eren görevden alma sürelerine tabi değildir. Mühlet, Konkordato'da aksi belirtilmedikçe rehinsiz alacaklara faiz biriktirmez. Konkordato süresi dolmadan borçluya dava açılabilir. 

Konkordato komiseri, borçlunun konkordato zamanı boyunca tasarruf hakkını kullanma yetkisine sahiptir. İcra mahkemesinin bazı işlemleri onaylaması gerekir. 

İflastan Sonra Konkordato (İflas İçi Konkordato)

İflas sonrası konkordato (iflas konkordatosu olarak da bilinir), daha önce iflas başvurusunda bulunmuş kişiler için bir alternatiftir. Konkordato onaylandığı takdirde borçlunun tüm iflas yükümlülükleri ve cezaları ortadan kalkar. İflas tasfiyesi işlemi sırasında müflis konkordato talebini iflas idaresine iletir.

İdare, ikinci alacaklılar toplantısında bu teklifi ve teklif hakkındaki görüşlerini alacaklılara bildirir. Bu konularda konkordato komiseri tayini yoktur. Konkordato şartları, anlaşmaya ilişkin nihai karar verildiğinde değil, iflasın sona ermesiyle yürürlüğe girer. Konvansiyonel konkordato maddeleri, doğası gereği kabul edilebilir olduğu ölçüde iflas konkordatosuna uygulanır.

Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato

Borçlu bir konkordato imzaladığı zaman, alacaklılara malvarlığını veya mülkünü satma, devretme veya başka bir şekilde elden çıkarma yetkisi verir. Alacaklılar alacaklılara bırakıldığı için borçlunun malvarlığını tasfiye ederek alacaklarını tahsil edebilirler. 


Paylaş: