İş Hukuku

 İş Hukuku

İş Hukuku

İşçi ve işveren arasında doğan anlaşmazlıkları konu edinen hukuk dalına, İş Hukuku denilmektedir. Bu tür davalar, İş Mahkemelerinde görülür fakat İş Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde bu davalar, Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülür. İş Hukukunun hem işçiyi hem de işvereni koruyan kanunları vardır. İşçi ve işveren sözleşmede yer alan yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftirler.
Genel olarak, işçi ücretleri, işçi hakları, çalışma koşulları, işveren ile işçi ilişkileri, toplu sözleşme, grev hakkı ve bireysel sözleşme, İş Hukukunun kapsamında ele alınan davalardır. Bu davalar için uzmanlaşan avukatlar, İş Hukuku avukatlarıdır. Hukuk Büromuz bu alanda uzman avukatları, müvekkilinin herhangi bir hak kaybına mahal vermemektedir.

Kıdem Tazminatı Nedir?
Çalışanın bazı durumlarda istifa etmesi halinde de kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Bunlar,

  • Sağlık sebepleri,
  • Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri,
  • Zorlayıcı sebepler, olarak belirtilmiştir.

Ayrıca, kıdem tazminatı adından anlaşılacağı üzere, işçinin kıdemine göre hesaplanır. Bir işçinin, aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışıyor olması gerekmektedir.
Bunlarla beraber,

  • Askerlik
  • Evlilik
  • Emeklilik,
  • Vefat

Gibi durumlarda kişi kıdem tazminatına hak kazanır.

İhbar Tazminatı Nedir?
İş kanununda tarif edilen kıdem tazminatının miktarı, işçinin çalışma süresine göre farklılık arz etmektedir.
Yasal olarak, bir iş yerinde 6 aydan az çalışmış bir işçiye iş akdinin fes edildiğinin bildirilmesi, 2 hafta evvel yapılmalıdır.
Aynı iş yerinde, 6 ay ile 1,5 yıla kadar çalışmış bir işçinin sözleşmesi fesihten 4 hafta öce bildirilmesi,
Aynı iş yerinde, 1,5 yıldan, 3 yıla kadar çalışmış olan işçiye iş akdinin fes edileceği, 6 hafta önceden bildirilmelidir. Bu fesih süreleri, kanunla belirlenmiştir. İş veren işçiye, yasalarla belirlenmiş süre dahilinde haber vermeden, işçinin işine son verirse, işçi için ihbar tazminatı açma hakkı doğar.
Bu noktada İş Mahkemesinde, işçinin adına gerekli prosedürleri yerine getiren İş Hukuku avukatı, sürecin kısalmasını sağlamaktadır.

İş Hukuku Avukatı Ne Yapar?
Bizler, Hukuk Bürosu olarak, mevzuata hakim uzman avukatlarımızla, müvekkilimizin hak kaybının önüne geçiyor ve mahkeme sürecinin uzamasına engel oluyoruz.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, işveren ile işçi arasında kurulan hak ve görevleri düzenleyen mevzuat bütünüdür. Analizin üç ana ekseni, birey, topluluk ve sosyal güvenlik hukukudur. İş ve Sosyal Güvenlik Kanunu'nun bir sonucu olarak işçi ve işveren hakları korunmakta ve sosyal güvenlik sağlanmaktadır.

Kurumsal kurumsallaşma ışığında giderek daha önemli hale gelen çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı sayesinde artık çalışanların refahı artırılabilir. İş ve Sosyal Güvenlik Kanunu, iş sözleşmelerini ve işyeri düzenlemelerini, işçileri işe alma ve işten çıkarma prosedürleri, işten çıkarmalar ve yeniden işe almalar, kıdem ve ihbar tazminatı, haklı fesihler, işyeri kazaları, işyeri nakilleri, işveren değişiklikleri ve organizasyonel değişiklikleri (LSL) düzenler.

İş Hukukuna Yön Veren İlkeler

İş ve sosyal güvenlik mevzuatı, çalışan-işveren ilişkilerini teşvik ederek ve şirketlerin hukuka saygı duymasını sağlayarak yasal sorunlardan kaçınan birkaç temel kavrama dayanmaktadır.

İş ve sosyal güvenlik hukukunun temel fikirlerinden biri çalışanın korunmasıdır. Yasal koruyucunun işçiyi güvende tutmadaki rolü bu kavram altında çok önemlidir. Bu kavram, işçilerin adil ücret, çalışma koşulları ve toplu pazarlık ve grev kapasitelerini güvence altına alır.

Açıkça belirtilmeyen iş ve sosyal güvenlik mevzuatı gereklilikleri yorumlanırken çalışanların menfaatleri göz önünde bulundurulur. Ancak bu yorum, performans toplum pahasına işçiyi zenginleştiriyorsa sınırlandırılmalıdır. Ancak, yasayı ihlal eden bir işçiye hiçbir yardım sağlanmamalıdır. Aynı fikirler iş kanununun temelini oluşturur. 

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hangi Davaları Kapsar?

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, işçi ve işverenin haklarının hukuken nasıl uygulanabileceğini detaylandıran bir hukuk dalıdır. İş hukuku, çalışan izninden emeklilik planlamasına ve şirket fesih süreçlerine kadar çalışma hayatının tüm alanlarını kapsamaktadır. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, hukuk firmalarının mümessillik yaptığı ve müşterilerine hizmet sunduğu davaları kapsamaktadır.

Şirket içi yönerge ve politikaların hazırlanması, iş hukuku eğitimi, işyeri devir ve iş sözleşmelerinin uygulanması, ikramiye, prim ödemeleri ve diğer sosyal haklar için gerekli prosedürlerin hazırlanması, ilgili mevzuata uygunluk güvencesi, tutanak uygulaması, savunma talepleri , uyarı ve fesih bildirimleri ile grev veya lokavt sırasında tartışmaların devam etmesi gibi zorluklarda müşterilerine yardımcı olurlar.

İşletmelere yönetimde yardımcı olan avukatlar ve hukuk firmaları, İş ve Sosyal Güvenlik Kanunu uyarınca müvekkillerine mahkeme işlemlerinde de yardımcı olmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında ne tür senaryolar yer almaktadır? İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku çok çeşitli konuları kapsamaktadır. Bunlar genel olarak: 

  • Kıdem, ihbar ve maaşlar ile diğer mali tazminat biçimlerine ilişkin anlaşmazlıklar.
  • Haksız Görevden Alma Davaları.
  • Bir sınıf-aksiyon elbisesi, vb.
  • Mesleki yaralanmalar veya meslek hastalıkları ile ilgili durumlar.
  • Resmi bir işten çıkarma ve ardından yasal işlem.
  • Sigorta hizmetlerini içeren tazminat taleplerinin çözümlenmesi.
  • Bir örnek olarak işçi sendikası faaliyetlerine ilişkin anlaşmazlıkları ele alalım.

İş ve sosyal güvenlik hukukçularının yanınızda olması süreci hızlandırır.                                                


Paylaş: